Logo
Print this page
Νο 4 - Μεγάλη επιτυχία με την νέα «εθελουσία»! Βρέθηκαν οι πόροι για την ανάπτυξη της Τράπεζας!

Νο 4 - Μεγάλη επιτυχία με την νέα «εθελουσία»! Βρέθηκαν οι πόροι για την ανάπτυξη της Τράπεζας!

Αριθμ.πρωτ.: 8021                                                                     

Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2021

 

Μεγάλη επιτυχία με την νέα «εθελουσία»!

Βρέθηκαν οι πόροι για

την ανάπτυξη της Τράπεζας!

 

“είμαστε όλοι ίσοι αλλά κάποιοι Άνθρωποι είναι πιο ίσοι από τους άλλους.”          

                                                    Τζορτζ Οργουελ “Η φάρμα των ζώων”

Συνάδελφοι,

Πριν κάποιο διάστημα μετρούσαμε τον αριθμό των εθελουσιών που έχει πραγματοποιήσει η Τράπεζα, η οποία ήταν και παραμένει πρωταθλήτρια στον εν λόγω τομέα. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η ρήση του Συλλόγου μας ότι η δουλειά μας στην Τράπεζα διεξάγεται πλέον εν μέσω της προηγούμενης και της επόμενης εθελούσιας. Μετά από πέντε χρόνια ανάληψης καθηκόντων της σημερινής διοίκησης και μετά απο χιλιάδες συναδέλφων μας που έχουν ''απομακρυνθεί'' απο την εργασία τους μέσω της εφαρμογής των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, η ιστορία αυτή όχι μόνο δεν παρουσιάζει καμία ύφεση αλλά αντίθετα είναι σε εξέλιξη από την προηγούμενη Παρασκευή ένα νέο «στοχευμένο» πρόγραμμα.

Δε παν να λένε όλοι η Σύλλογοι της Τράπεζας ότι η τεράστια μείωση του ανθρώπινου δυναμικού που έχει ήδη επέλθει, έχει καταστήσει τις συνθήκες λειτουργίας απαράδεκτες και επικίνδυνες και ότι έχει τεράστιο αντίκτυπο και στην πελατεία με αποτέλεσμα να αρχίζουν να παρατηρούνται πλέον ακραία φαινόμενα. Η Διοίκηση δείχνει καθημερινά και με όλους τους τρόπους ότι άλλη είναι η κατεύθυνση που έχει στο μυαλό της και σ΄αυτή την κατεύθυνση δε χωράνε ούτε οι εύλογες επισημάνσεις των εργαζομένων αλλά ούτε και αυτοί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Όσον αφορά τη νέα αυτή «στοχευμένη» εθελούσια ο Σύλλογος μας δεν θα παρεκκλίνει ούτε εκατοστό από όλα αυτά που επί σειρά ετών έχει επισημάνει αλλά και διεκδικήσει. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές για την όποια εθελουσία αυτό που είχε και έχει σημασία , είναι η προσωπική εκτίμηση που κάνει ο καθένας μας για τη συνέχιση της πορείας του στην Τράπεζα σε συνάρτηση πάντα με τις δυνατότητες επιβίωσης του μετά την αποχώρησή του απ’ αυτή.

Η όποια κρίση και απόφαση σχετικά με την «εθελουσία» έξοδο πρέπει να λαμβάνεται με νηφαλιότητα και με συνυπολογισμό όλων των δεδομένων. Η εμπειρία ετών, η επαφή και οι δεσμοί

που διατηρούμε με τους πρώην συναδέλφους μας που συμμετείχαν κατά καιρούς σε παρόμοια προγράμματα, δείχνουν ότι ο εργαζόμενος που αποδέχεται την εθελούσια έξοδο ενώ δεν έχει εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς του για τα επόμενα χρόνια μέχρι τουλάχιστον να φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, αντιμετωπίζει συνήθως δυσεπίλυτα προβλήματα.

Τώρα, όσον αφορά τους συναδέλφους μας τους προερχόμενους από την Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης και στο  τωρινό πρόγραμμα εθελουσίας δεν έχει ληφθεί μέριμνα διασφάλισης για όσους  επιλέξουν την αποχώρηση με Μακροχρόνια Άδεια:

α) της αποζημίωσης αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 26 του Εσωτερικού Κανονισμού της τράπεζας  Μακεδονίας  Θράκης και

β) των μικτών αποδοχών που θα ληφθούν ως βάση στην περίπτωση ύπαρξης και ρευστοποίησης του Λογαριασμού Αποκατάστασης Τέκνων (Λ.Α.Τ.)

Όσον αφορά το δεύτερο περιμένουμε απάντηση από την πλευρά της Διοίκησης, η οποία είναι απορίας άξιο γιατί καθυστερεί να διευκρινίσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αφορά την πορεία της εξέλιξης των σπουδών και των εργασιών των παιδιών των συναδέλφων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Τράπεζά μας λέει ότι θα πληρώνουμε εισφορές επί του συνόλου του μισθού μας για 20-25 χρόνια αλλά όταν έρθει η ώρα της καταβολής του δικαιούμενου ποσού, θα εισπράξουμε από 28% έως και 70% της παροχής!

Πραγματικά, αντιμετώπιση αντάξια ενός Νόμπελ Οικονομικών!

Για το πρώτο θέμα, το θέμα του δικαιούμενου εφάπαξ των εργαζόμενων της πρώην Μακεδονίας Θράκης, η συμπεριφορά της Τράπεζας είναι μέχρι στιγμής αδικαιολόγητη, δημιουργεί δε ένα μείζον θέμα ηθικής συμπεριφοράς προς τους συναδέλφους, που έδωσαν για δεκάδες χρόνια τη ζωή τους για την ανάπτυξη και την πορεία αυτού του Οργανισμού.

Οι συνάδελφοι της πρώην Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης είναι ΟΙ ΜΟΝΟΙ που όχι μόνο δεν έχουν προεισπράξει το εφάπαξ τους χωρίς να συνταξιοδοτούνται, όπως έχει συμβεί στους άλλους εργαζόμενους, αλλά τους το αρνούνται - μη λαμβάνοντας τη σχετική μέριμνα - ακόμη και στην περίπτωση του SABBATICAL όταν υπάρχουν συμπληρωμένες ΟΛΕΣ οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του. 

Επειδή έχουμε κάνει τις σχετικές επισημάνσεις προς τους αρμόδιους και κατά την διάρκεια της ισχύος του προηγούμενου προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης αλλά και του τωρινού και γραπτώς και προφορικώς, θεωρούμε πλέον ότι δεν πρόκειται περί απλής «αβλεψίας» ή συμπτώσεως αλλά περί μιας ακόμη προσπάθειας της Τράπεζας να μειώσει το κόστος των επιλογών της παίζοντας «εν ου παικτοίς» δηλαδή με πολύ σοβαρά και «ιερά» δικαιώματα των εργαζομένων…

Υπενθυμίζουμε ότι και τα δύο αυτά ζητήματα - μετά από παρέμβαση του Συλλόγου μας - είχαν επιλυθεί θετικά στο προηγούμενο πρόγραμμα Μακροχρόνιας Άδειας το 2018 αλλά και προηγουμένων ετών. 

Τέλος, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι η επικοινωνία με το Σύλλογο πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Για το ΔΣ του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                   Ο Γ.Γραμματέας

Γ. Γουγούλης                   Μ. Τσιμρόγλου

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.