Loading...
Νο 22 - Μερική Απασχόληση - Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα!

Νο 22 - Μερική Απασχόληση - Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα!

Αριθμ.Πρωτοκ.: 7772

Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2018

 

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται
την πρώτη φορά σαν τραγωδία
και τη δεύτερη σαν φάρσα»

 

Συνάδελφοι,

Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη είναι η αλήθεια, πληροφορηθήκαμε χθες 30 Οκτωβρίου τη διαφαινόμενη πρόθεση της Διοίκησης της Τράπεζας να προχωρήσει σε Θέσπιση Θεσμικού Πλαισίου που θα επιτρέπει:

α) την εθελοντική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους και
β) την εθελοντική μερική απασχόληση

Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη, αγαπητοί συνάδελφοι, λόγω του γεγονότος ότι μετά από 20 χρόνια Πειραιώς ξέρουμε και έχουμε δει δυστυχώς τόσα πράγματα που πλέον τίποτε δεν μπορεί να μας κάνει να εκπλαγούμε.

Ειδικότερα θυμίζουμε ότι, το συγκεκριμένο θέμα είχε ανακινηθεί ξανά πριν από έξι περίπου χρόνια (Δεκέμβρης 2011) και αφού επέφερε για καιρό μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στην Τράπεζα, τελικά μαζεύτηκε πίσω από την τότε Διοίκηση λόγω της σφοδρής αντίδρασης των εργαζομένων.

Σήμερα λοιπόν, η υποτιθέμενα εμφορούμενη απο «νέες ιδέες και αντιλήψεις» Διοίκηση η οποία ευαγγελίζεται σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ακολουθήσει το δρόμο και τα λάθη των περασμένων ετών, έρχεται να αναβιώσει πάλι ένα τεράστιο πρόβλημα εξαπολύοντας μία σφοδρή επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους.

 

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα:

α) Δεν ήξερε η Διοίκηση τι πρόβλημα δημιουργεί λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος της παρουσίας της εδώ ή λόγω της αδυναμίας κατανόησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις Τράπεζες;
Ας ρωτούσε!

β) Δεν προέβλεψε τον αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια κίνηση, στην εικόνα της Τράπεζας, σε αυτή την περίοδο που κάθε λογής «καλοθελητές» προσπαθούν να την υπονομεύσουν με πλήθος σεναρίων και δημοσιευμάτων;
Θα ευθύνονται οι εργαζόμενοι γι αυτό;

Συνάδελφοι,

Ότι και αν έχει κάποιος στο μυαλό του σε βάθος χρόνου, ή ότι και να φέρνει η ζωή που δεν μπορεί να προβλεφθεί, το σίγουρο είναι ότι η Διοίκηση της Τράπεζας δεν έχει μέχρι στιγμής μπορέσει να δώσει το διαφορετικό που προσδοκούσε ο εργαζόμενος. Τα βήματα που είτε από άγνοια είτε σκόπιμα επέλεξε να ακολουθήσει δεν δημιουργούν την αίσθηση ασφάλειας που τόσο έχουν ανάγκη οι συνάδελφοι, ώστε να προσπαθούν απερίσπαστοι στην ομαλή εκτέλεση των καθηκόντων τους. Τη μία οι απειλές για κατάργηση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και Εφαπαξ, την άλλη η προσπάθεια θέσπισης καθεστώτων «εθελοντικής» μερικής απασχόλησης, δυναμιτίζουν ό,τι καλό πάει να δημιουργηθεί. Στο τέλος θα έρθει και κανένας «φωστήρας» να μιλήσει και για αλλαγή Οργανισμών και τότε θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος…

Συνάδελφοι,
Τον δρόμο που επιχειρείται να ανοίξει στην Τράπεζα σήμερα είναι καθήκον ΟΛΩΝ μας να τον κλείσουμε από ΧΘΕΣ!!!

Ο Σύλλογός μας,

α) καλεί την ΟΤΟΕ να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση του συντονισμού του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων στην Τράπεζα Πειραιώς, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα όλων μας για το σταμάτημα των προκλήσεων της Διοίκησης.

β) καλεί όλους τους Συλλόγους εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στη Τράπεζα σε κοινή δράση και συστράτευση για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής επίθεσης.

Συνάδελφοι,

1. Οι κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε απαιτούν πάνω από όλα ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Σήμερα, τώρα, το καθήκον κάθε ενός από εμάς, το καθήκον κάθε εργαζόμενου είναι να συνειδητοποιήσει το τι διακυβεύεται και πέρα από δικαιολογημένους φόβους, με ενότητα και αποφασιστικότητα να αντιδράσει ώστε να μη προχωρήσουν οι επιδιώξεις της Διοίκησης της Τράπεζας αλλά και των Τραπεζιτών γενικότερα.

2. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην επιλογή αυτού του δρόμου.
Δεν έχουμε όμως επίσης καμία αυταπάτη και για το που οδηγεί αναπόφευκτα και ο δρόμος της υποχώρησης και της συνδιαλλαγής.

Ο Σύλλογός μας, πιστεύοντας ότι αυτό που μετράει σήμερα είναι η άμεση αντίδραση και ότι η ενότητα στη δράση όλων των εργαζομένων, σε όποιο Σύλλογο και να δραστηριοποιούνται, είναι βασική προϋπόθεση νίκης, θα συνεχίσει να δουλεύει και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο.

 

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος      Ο Γ.Γραμματέας

 

Γ.Γουγούλης        Μ.Τσιμρόγλου

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Newsletter