Loading...
Νο 33 - RBU: νέα εργαλεία - παλαιού τύπου μεθοδεύσεις

Νο 33 - RBU: νέα εργαλεία - παλαιού τύπου μεθοδεύσεις

Αριθμ.πρωτ.:7828

Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2019

RBU: νέα εργαλεία - παλαιού τύπου μεθοδεύσεις

   Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι:
   Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει.
   Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει.
   Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.
   Αγάθων,450-400 π.Χ.

Συνάδελφοι,

πραγματοποιήθηκε στις 4.6.2019 συνάντηση του Συλλόγου μας με τους εκπροσώπους της Διοίκησης κ. Μακαριγάκη Α. και κ. Κεσόγλου Π.
Η συνάντηση αυτή έγινε μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Intrum την Δευτέρα 3.6.2019 και παρά τους επί μήνες ολόκληρους ισχυρισμούς της Τράπεζας ( ακόμη και κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής απεργιακής κινητοποίησης της Παρασκευής 31.5.2019), ότι δεν υπήρχε καμία συμφωνία ακόμη και άρα δεν μπορούσαν να μας ανακοινώσουν κάτι επισήμως.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι, το αίτημα της απεργίας ήταν να υπάρξει γραπτή δέσμευση- συμφωνία της Τράπεζας για όσα είχε «δεσμευτεί» προφορικά.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι, η Τράπεζα μόνο μετά από την προκήρυξη της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλο το δίκτυο και τις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς εδέησε-αναγκάστηκε να εκδώσει το γνωστό δελτίο τύπου με το οποίο προσπαθεί να διασκεδάσει τις ενστάσεις των εργαζομένων.

Το δελτίο τύπου αυτό έγραφε επί λέξει:
«1) Ότι σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση επιλέξει η Τράπεζα, θα υπάρξει προστασία της απασχόλησης χωρίς απολύσεις.
2) Ότι θα διαφυλαχθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων πλαισιώσουν το όποιο νέο σχήμα.
3) Ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε όποιο μελλοντικό σχήμα υπάρξει, εκτός εάν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν.»

Πιστεύοντας ότι οι ανωτέρω διατυπώσεις περισσότερο συσκοτίζουν τις προθέσεις της Τράπεζας και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα διευκρινίζουν και στα τρία σημεία, προχωρήσαμε τα συνεργαζόμενα σωματεία και στην απεργία της 31 Μαΐου σε όλο το δίκτυο και τις υπηρεσίες της Τράπεζας και στην απεργία στο RBU και τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες την Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Πράγματι εάν αναλύσουμε αυτές τις δεσμεύσεις της Τράπεζας θα καταλάβουμε εύκολα ότι στην ουσία η τράπεζα δεν δεσμεύεται σε τίποτα για το μέλλον.
Το μακροσκελέστατο μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μεγάλου της 3 Ιουνίου προς το προσωπικό δεν μας έκανε σοφότερους καθώς δεν παρέχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Η συνεχιζόμενη άρνηση της Διοίκησης να δεσμευτεί γραπτώς και να διευκρινίσει το πώς προτίθεται να υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις της, μας καθιστά πολύ επιφυλακτικούς (κατά τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό) για τις προθέσεις της.

Συνάδελφοι,
στην ανωτέρω συνάντηση η Διοίκηση συνέχισε το «κρυφτό» αρνούμενη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα σημαντικά και συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσαμε και κυρίως στο μείζον ζήτημα του

 • πως εξασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων οι οποίοι είτε θα μεταφερθούν είτε θα παραμείνουν στην Τράπεζα και
 • πώς εξασφαλίζεται η ελεύθερη επιλογή των συναδέλφων για το αν επιθυμούν να μετακινηθούν ή όχι πριν από τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων και του προσωπικού

Οι υπόλοιπες επιμέρους απαντήσεις που πήραμε από τη Διοίκηση (εκτός από τα πολλά «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ») ήταν:

 • ο νομικός χαρακτηρισμός ο οποίος αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη δράση είναι η μεταβίβαση επιχείρησης με βάση το 178 προεδρικό διάταγμα του 2002.
  Η Τράπεζα δήλωσε ότι θα γίνει η επίσημη διαδικασία διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων η οποία προβλέπεται από το ανωτέρω προεδρικό διάταγμα (παροχή στοιχείων, τήρηση πρακτικών κ.λ.π.).
  Όλοι βέβαια γνωρίζουμε σε αυτήν την Τράπεζα ότι ποτέ δεν τηρείται η προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία καθώς όπως αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ο διάλογος που συνηθίζει να κάνει η διοίκηση είναι τελείως προσχηματικός. Εάν ποτέ η Τράπεζα ξεκινήσει την νόμιμη διαδικασία είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τα ερωτήματα μας και να απαιτήσουμε πλήρεις, ακριβείς και έγγραφες απαντήσεις σε αυτά.
 • η μεταφορά εργαζομένων στην υπό σύσταση επιχείρηση αφορά 1.300 τραπεζοϋπαλλήλους, πλέον των αρκετών εκατοντάδων οι οποίοι προέρχονται από τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων.
 • οι εκάστοτε κλαδικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ θα ισχύουν και για τους συναδέλφους οι οποίοι θα μεταφερθούν αλλά χωρίς να μας δηλωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό καθώς θα το εξετάσουν εάν φανεί ότι απαιτείται !!
 • οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία συγχρόνως με την έναρξη λειτουργίας της δηλαδή στις 1 Οκτωβρίου και όχι νωρίτερα.
 • θα υπάρχει ένας μήνας περιθώριο όπου οι συνάδελφοι μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις και παράλληλα θα γίνεται ομαδική συζήτηση με το προσωπικό ώστε να αναλυθούν τα ζητήματα τα οποία τίθενται. Οι ομάδες  υποθέτουμε ότι θα δημιουργηθούν είτε με βάση το κοινό εργασιακό πλαίσιο στο οποίο υπάγονται οι συνάδελφοι είτε με βάση την θέση εργασίας.
 • μέσα σε αυτόν το μήνα η τράπεζα θα  αποφασίσει εάν χρειάζεται να διευκρινιστούν περισσότερα  ζητήματα σχετικά με την διασφάλιση την οποία θα έχουν οι εργαζόμενοι  στην Intrum και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό!
 • υπάρχει πιθανότητα να ισχύσει νέο πρόγραμμα «εθελουσίας» εξόδου άγνωστο όμως πότε και άγνωστο ακόμη για ποιούς καθώς η Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα της να προχωρήσει σε στοχευμένα προγράμματα  «εθελουσιών» προς συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Συνάδελφοι,

όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς, η Τράπεζα για μία ακόμα φορά αρνείται να ενημερώσει ουσιαστικά τους εργαζόμενους για ένα ζήτημα που είναι καθοριστικό για την ίδια τους την υπηρεσιακή ύπαρξη αλλά και ολόκληρη την ζωή την δική τους και των οικογενειών τους.

με τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα είναι σαφές ότι:

 • κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αποφασίσει να εγκαταλείψει τις σημερινές εργασιακές του σχέσεις και να οδηγηθεί σε ένα αβέβαιο μέλλον.

 • κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να οδηγηθεί οικειοθελώς στην ανεργία

 • κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να εναποθέσει τη ζωή την δική του και των παιδιών του σε προφορικές διαβεβαιώσεις και σε θολές υποσχέσεις.

Δεν γνωρίζουμε στο τραπεζικό σύστημα να δίνονται δάνεια με τέτοιες εξασφαλίσεις ούτε γνωρίζουμε οι συνάδελφοι που εργάζονται στο RBU να προχωρούν σε ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων με προφορικές υποσχέσεις.

Κλείστε τα αυτιά σας στον ορυμαγδό των διαρκών θολών ενημερώσεων και υποσχέσεων.

Ζητάτε εγγράφως κάθε πρόταση η οποία σας γίνεται ώστε να τη συζητήσετε με το Σωματείο και τους νομικούς του συμβούλους.
Μην υπογράφετε τίποτε δεσμευτικό εάν δεν έχει εξεταστεί από όλες τις πλευρές.
Αρνούμαστε να απολέσουμε την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα επειδή έτσι το αποφάσισαν κάποιοι.

Τα αιτήματά μας είναι σαφή:

 • Καμία Απόλυση,
 • Καμία Απόσχιση Προσωπικού,
 • Καμία Μεταφορά Προσωπικού σε οποιοδήποτε Άλλο Εταιρικό Σχήμα,
 • Καμία Απώλεια της Τραπεζοϋπαλληλικής Ιδιότητας,
 • Τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων, των Κανονισμών Εργασίας, σεβασμός των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας

και όλα αυτά με γραπτή συμφωνία - σύμβαση με τα ενδιαφερόμενα σωματεία και την Ομοσπονδία. Για το λόγο αυτό εξάλλου οι συνεργαζόμενοι Σύλλογοί μας, έχουν στείλει επιστολή στην ΟΤΟΕ, η εκτελεστική γραμματεία της οποίας συνεδριάζει σήμερα με θέμα τα γεγονότα στην τράπεζα Πειραιώς.
Στην επιστολή ζητείται η παρέμβαση της Ομοσπονδίας ώστε να υποχρεωθεί η Τράπεζα να προχωρήσει σε έγγραφες δεσμεύσεις για την προστασία των εργαζομένων.

Απαιτούμε:

 • να διατυπώνεται γραπτώς κάθε πρότασή Της Τράπεζας προς τα Σωματεία και να παραλείψει κάθε ατομική, αδιαφανή και μονομερή ενέργεια,
 • να σταματήσει άμεσα από τους «καλοθελητές» οποιαδήποτε πίεση και εκφοβισμός των εργαζομένων ώστε να συμμετάσχουν στην διαδικασία μεταφοράς τους στην υπό ίδρυση εταιρεία,
 • την διασφάλιση και κατοχύρωση των ίδιων όρων εργασίας και γενικότερα του υφιστάμενου εργασιακού καθεστώτος, για όσους εργαζόμενους ασκήσουν το δικαίωμα παραμονής στην Τράπεζα Πειραιώς

Η εγγυητική ευθύνη του συνόλου των εργασιακών μας σχέσεων καθώς και των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων ανήκει στην τράπεζα Πειραιώς βάσει των επιχειρησιακών και κλαδικών ΣΣΕ, των νόμων του Κράτους αλλά και Των Εσωτερικών κανονισμών εργασίας (οργανισμών) που ισχύουν σήμερα στην τράπεζα.

Και έτσι θα παραμείνει για όλους τους εργαζομένους.

Αυτό το δικαίωμα δεν είμαστε διατεθειμένοι να το απεμπολήσουμε ποτέ!

Το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπή εργασία δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω από αφερέγγυες και αυταρχικές μεθόδους διοίκησης

Οι διοικούντες την τράπεζα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι είναι υπεύθυνοι για τη βλάβη της φήμης της τράπεζας η οποία υποσκάπτει αυτόν τον οργανισμό τον οποίο εμείς δημιουργήσαμε και επί δεκαετίες παλέψαμε να χτίσουμε την αξιοπιστία του όταν άλλοι την υπονόμευαν.

Η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της επιχείρησης και η ανάπτυξή της δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στην συμπίεση του εργατικού κόστους και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Οι χιλιάδες συνάδελφοι που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στις κινητοποιήσεις, μας έδειξαν το δρόμο του αγώνα.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση των θέσεών μας.

Σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν είναι μόνος του.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας
Γ.Γουγούλης Μ.Τσιμρόγλου

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Newsletter