Loading...
Νο 64 -Ταμείο Υγείας- "Σιγή Ιχθύος"

Νο 64 -Ταμείο Υγείας- "Σιγή Ιχθύος"

Αριθμ.πρωτ.:7907

Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2020

Ταμείο Υγείας – Παιδικές Κατασκηνώσεις
“Σιγή Ιχθύος”

 

Συνάδελφοι,

Με την προηγούμενη ανακοίνωση μας (27/5/2020) για το Ταμείο Υγείας, σας είχαμε ενημερώσει για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν συνάδελφοι μας σχετικά με την μη καταβολή σε αυτούς του προβλεπόμενου από τον κανονισμό του Ταμείου επιδόματος συμπαράστασης για όσους εξ αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για το ζήτημα αυτό δυστυχώς οι συνάδελφοι ακόμα βρίσκονται σε αναμονή με συνέπεια πολλοί να έχουν περιέλθει σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση. Συγχρόνως οι ιθύνοντες του Υπουργείου δεν δίνουν καμία συγκεκριμένη απάντηση γιατί συμβαίνει αυτή η «καθυστέρηση» ούτε βέβαια διαβεβαίωση για το τι θα συμβεί στο μέλλον (στην σχετική ερώτηση στην Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, η απάντηση ήταν ότι «ο e-ΕΦΚΑ συνεχίζει να καταβάλλει στους ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ/Τ.Α.Α.Π.Τ.Π.Γ.Α.Ε. και στα μέλη της οικογενείας τους το ανωτέρω ποσό …», φαίνεται όμως ότι οι πιστώσεις είναι αόρατες ).

Επίσης είχαμε αναλύσει διεξοδικά, το πρόβλημα το οποίο θα προκύψει σύντομα από την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας αλλά και της Τράπεζας να υλοποιήσει τα νέα μειωμένα ποσοστά κρατήσεων στον μισθό μας υπέρ Υγειονομικής Περίθαλψης.

Δυστυχώς, «πριν αλέκτορα φωνήσαι», οι φόβοι μας έχουν αρχίσει να επαληθεύονται.

Το τελευταίο κρούσμα, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, είναι το γεγονός ότι με πρόσφατη απόφαση του ΕΦΚΑ σχετικά με τις παιδικές κατασκηνώσεις του έτους 2020, όχι μόνο μειώνεται η κατασκηνωτική περίοδος από τρεις εβδομάδες σε δύο αλλά και η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει κατόπιν μοριοδότησης με βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και το πλήθος των ανηλίκων τέκνων.

Η απόφαση αυτή εμπεριέχει τον κίνδυνο, ανάλογα με τη ζήτηση, να μείνουν απ’ έξω από την επιλογή πολλοί τραπεζοϋπάλληλοι αν και αυτοί έχουν πληρώσει υψηλότατες εισφορές σε σύγκριση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Επίσης προωθεί μία διαδικασία η οποία αν σήμερα δεν δημιουργήσει μείζον πρόβλημα λόγω κοροναϊού, σίγουρα στο μέλλον θα καταργήσει το κατασκηνωτικό επίδομα συνολικά για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Δυστυχώς ακόμη και μετά τις πολυάριθμες παρεμβάσεις και από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ΟΤΟΕ, το Υπουργείο Εργασίας και οι Διοικήσεις των Τραπεζών συνεχίζουν να κωφεύουν.

Υπενθυμίζουμε για μία ακόμα φορά αυτό που οι τράπεζες θέλουν να ξεχάσουν.
Με βάση την κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ - Τραπεζών του 1993:

« Οι Τράπεζες που δεν έχουν ιδιόκτητες κατασκηνώσεις ή κατασκηνώσεις που καλύπτουν τα τέκνα του προσωπικού τους και τελούν υπό την αιγίδα των οικείων ταμείων, χορηγούν κατασκηνωτικό επίδομα, το οποίο στη μεν πρώτη περίπτωση θα δίδεται στο γονέα έναντι αποδεικτικών της δαπάνης στοιχείων, στη δε δεύτερη περίπτωση θα αποδίδεται στο Ταμείο που έχει την ευθύνη λειτουργίας της κατασκήνωσης». (ΣΣΕ ΟΤΟΕ – Τραπεζών 1993, όρος ΙΙ. 7)

Σήμερα το ύψος του κατασκηνωτικού επιδόματος έχει διαμορφωθεί σε 724 ευρώ δυν. της ΣΣΕ 2016-2018.

Οι Τράπεζες δηλαδή είναι υποχρεωμένες να καλύψουν το κόστος σε όλους τους συναδέλφους οι οποίοι επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους στις παιδικές κατασκηνώσεις και μέχρι του ύψους των 724 ευρώ.
Αυτονόητο είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς κριτήρια, επιλογή ή οποιεσδήποτε άλλες προϋποθέσεις!

Η Τράπεζα Πειραιώς παρά την επιστολή την οποία της απηύθυνε για το ανωτέρω θέμα η Ομοσπονδία (27/5/2020), συνεχίζει να τηρεί «σιγήν ιχθύος» και να μην ενημερώνει τους συναδέλφους ελπίζοντας ίσως στην ελαχιστοποίηση του κόστους για αυτήν.

Καλούμε τη Διοίκηση να προβεί άμεσα σε έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με βάση την οποία θα δεσμεύεται να υλοποιήσει τους όρους των ανωτέρω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Είναι απαράδεκτο μετά από τόσες δεκαετίες η Τράπεζα να προσπαθεί να αποκρύψει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία για όλα αυτά τα χρόνια αυτοί απολάμβαναν.

Να είναι σίγουροι ότι ο Σύλλογός μας, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε πρόβλημα με τη συγκεκριμένη παροχή, δεν θα επιτρέψει η υποχρέωση αυτή της Τράπεζας να καταστρατηγηθεί.

  • Οι Συλλογικές Συμβάσεις ισχύουν και πρέπει να τηρούνται.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς οφείλει επιτέλους να τιμά την υπογραφή της.

 

Για το ΔΣ του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος            Ο Γ.Γραμματέας

Γ. Γουγούλης           Μ. Τσιμρόγλου

 

 

Υ.Γ. Στο H.R.M.S. είναι ακόμη αναρτημένη η εγκύκλιος της 27/2/2019 η οποία μας παραπέμπει στην ιστοσελίδα στου ΕΦΚΑ για διευκρινίσεις!

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Newsletter