Loading...
Νο 33 -  Αντεργατικός - Αυταρχικός «Μετασχηματισμός»

Νο 33 - Αντεργατικός - Αυταρχικός «Μετασχηματισμός»

Αριθμ.Πρωτοκ.: 8170

Θεσσαλονίκη, 24 Ιούλιου 2023

Αντεργατικός - Αυταρχικός «Μετασχηματισμός»

Τόσο προβλέψιμα τα καλοκαίρια
στην Τράπεζα Πειραιώς…

Συνάδελφοι,

Χωρίς καλά - καλά να έχει κλείσει μήνας από τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου, η Διοίκηση της Τράπεζας ξαναπιάνοντας το νήμα από το σημείο που για ευνόητους λόγους είχε προσωρινά αφήσει, εξαπέλυσε μέσα στο κατακαλόκαιρο ακόμη μια μεγάλης κλίμακας επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους.

Μία επίθεση προσεκτικά σχεδιασμένη, συνδυαστικά εκτελεσμένη και με την κλιμάκωση της οποίας να αναμένεται με τις επόμενες κινήσεις στις αρχές του Φθινοπώρου, η Διοίκηση ευελπιστεί ότι θα έχουν μπει για τα καλά οι βάσεις για μια άλλη Τράπεζα όπως την εννοεί και τη φαντάζεται.

Μια Τράπεζα που καμιά σχέση δε θα έχει με αυτή που με τόσο κόπο και αγώνα έχτισαν στη διάρκεια των χρόνων οι εργαζόμενοι και που την έφτασαν μέσα από ''χίλια μύρια κύματα'' να είναι σήμερα κερδοφόρα, αλλά μια άλλη διαφορετική που σύμφωνα με τις "οπτασίες και τα οράματα'' των εμπνευστών των πρόσφατων και μελλοντικών εκτελούμενων πλάνων θα μπορέσει «να πετύχει να σταθεί και να αξιοποιήσει καλύτερα τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς στην Ελλάδα».(sic!)

Αλήθεια τώρα, ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και γνωρίζετε - ειδικότερα στο Δίκτυο - το τι επιπτώσεις έχουν στη δουλειά σας τα εφαρμοζόμενα πλάνα, πότε πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πείτε τη γνώμη σας; Εκτός βέβαια κι αν συμφωνείτε με όλα αυτά που γίνονται, οπότε θα παρακαλούσαμε τουλάχιστον να μη κάνετε τους ανήξερους όταν οι συνάδελφοι σας ρωτούν με ιδιαίτερη αγωνία για την επόμενη μέρα και το μέλλον τους.

Συνάδελφοι,

ΌΛΟΙ επιβάλλεται πλέον να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και ο υπηρεσιακός μηχανισμός ακόμη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Αυτό που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το επόμενο διάστημα, αν πιστεύουμε ότι δεν είναι προς όφελός μας πρέπει να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί την παρουσία και συμβολή όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως βαθμού και θέσης, των Συλλόγων, των τοπικών κοινωνιών, κάθε πρόσφορου συνδικαλιστικού και νομικού μέσου.

Δεν υπάρχουν οι μονόδρομοι, που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για το υποχρεωτικό της επιλογής τους, το μόνο που υπάρχει είναι εφήμεροι στόχοι και σχέδια στα μυαλά ορισμένων που ούτε αυθεντίες είναι ούτε καν τις εμπειρίες μας έχουν από την καθημερινότητα της ''πρώτης γραμμής''. Ο αγώνας για τις ζωές μας και την εργασία μας είναι μπροστά μας, είναι συνεχής και αναγκαίος και σ΄ αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε καθολικά προσηλωμένοι και συντεταγμένοι ώστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε.

Είστε ενήμεροι, από τις ανακοινώσεις μας τις τελευταίες ημέρες, για τις συνδυασμένες κινήσεις που ήδη έχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογός μας από κοινού με τους Συλλόγους Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ και Σ.Υ.Γ.Τ.Ε

Υπενθυμίζουμε:

α) την ανοιχτή επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο που αναδεικνύει τα προβλήματα της περιόδου (διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση εργαζομένων,8ωρα σεμινάρια με πιστοποιήσεις και 5ωρα χωρίς, στελέχωση και μέλλον της νέας υπηρεσίας Back office κ.α.)

β) το αίτημά μας προς την Ομοσπονδία μας για άμεση σύγκλιση των οργάνων της Ο.Τ.Ο.Ε. για συνεκτίμηση της κατάστασης και λήψης αποφάσεων για τις εργασιακές εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς.

Συνάδελφοι,

μέσα σε όλα τα προηγούμενα, η Διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε κατακαλόκαιρο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις και αναμόρφωση του υφιστάμενου Κανονισμού Εργασίας (Οργανισμός Προσωπικού) της Τράπεζα Πειραιώς. Χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση ή εξήγηση κάλεσε για το σκοπό αυτό σε διαπραγμάτευση αποκλειστικά το Σ.Ε.Τ.Π. αψηφώντας όλους τους άλλους Συλλόγους.

Συνηθισμένη τακτική που ακολουθεί επί σειρά ετών μια Διοίκηση που δε δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για ουσιαστική συζήτηση και διάλογο, παρά τα προβλεπόμενα εκ της εργατικής νομοθεσίας και παρά το γεγονός ότι υπάρχει σαφής τοποθέτηση για το εν λόγω θέμα από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας.

Το ζήτημα της οποιαδήποτε επέμβασης και τροποποίησης Κανονισμού Εργασίας της Τράπεζας Πειραιώς αφορά όλους τους εργαζόμενους σ΄αυτήν.

Στα πλαίσια αυτά και επειδή τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν θα επηρεάσουν και τους συναδέλφους - μέλη μας, αφού στον νέο Κανονισμό στην Πειραιώς θα αποτυπωθούν οι νέες κατευθύνσεις του, οι οποίες θα είναι τροχιοδεικτικές και για τους λοιπούς εν ισχύι Κανονισμούς Εργασίας στην Τράπεζα, όπως είναι και ο Κανονισμός Εργασίας της πρώην Τράπεζας Μακεδονίας – Θράκης, ο Σύλλογός μας κινούμενος άμεσα απέστειλε την παρακάτω Εξώδικη Δήλωση, με την οποία ασκεί το δικαίωμα παρέμβασης στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τράπεζας και του Σ.Ε.Τ.Π.

Σας κοινοποιούμε την Εξώδικη Δήλωση και θα σας κρατήσουμε ενήμερους για όποιες νεότερες εξελίξεις.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

της πρωτοβάθμιας επιχειρησιακής συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία
«ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ»,
που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Φιλικής Εταιρίας αρ. 13,
όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

Π Ρ Ο Σ

α) την ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.»,
που εδρεύει στην Αθήνα, Αμερικής αρ. 4, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, και

β) στην πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία «Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς»,
που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Καραγεώργη Σερβίας αρ. 2, ΤΚ 10562 / Σύνταγμα, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

Κοινοποιείται στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας Αθηνών (κέντρου)

Θεσσαλονίκη, 19.07.2023
------------------------------------------

Με την ανακοίνωση Νο 149 που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 ο «Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ)» πληροφορηθήκαμε ότι έχετε ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις, η Τράπεζα και ο Σύλλογος, για την «αναμόρφωση και επικαιροποίηση του υφιστάμενου Κανονισμού Εργασίας (Οργανισμός Προσωπικού) στην Τράπεζα Πειραιώς».

Ήδη, όπως πληροφορηθήκαμε από την ίδια ανακοίνωση, έχετε πραγματοποιήσει και την πρώτη συνάντηση, συνάντηση για την οποία επίσης δεν είχαμε την παραμικρή πληροφόρηση, την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023.

Το άρθρο 4 παρ. 5 ν. 1876/1990 ορίζει ότι «συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων της ίδιας επιχείρησης, κλάδου ή επαγγέλματος δικαιούνται να παρέμβουν στις διαπραγματεύσεις που τους αφορούν…». Ο Σύλλογός μας είναι επιχειρησιακή πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς και συνεπώς έχει δυνάμει 2 της προπαρατεθείσας διάταξης δικαίωμα παρέμβασης στις τρέχουσες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τράπεζας και του ΣΕΤΠ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τράπεζας και ΣΕΤΠ για τη σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αντικείμενο την «αναμόρφωση και επικαιροποίηση του υφιστάμενου Κανονισμού Εργασίας (Οργανισμός Προσωπικού) στην Τράπεζα Πειραιώς» προφανώς αφορούν και τον Σύλλογό μας όπως και τα μέλη του∙ γιατί τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν θα επηρεάσουν και τα μέλη μας, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούμε, αφού στον νέο Κανονισμό θα αποτυπωθούν οι νέες κατευθύνσεις του, οι οποίες θα είναι τροχιοδεικτικές και για τους λοιπούς εν ισχύει Κανονισμούς Εργασίας στην Τράπεζα, όπως είναι και ο Κανονισμός Εργασίας της πρώην Τράπεζας Μακεδονίας – Θράκης για τους υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς που προέρχονται από την πρώτη, Κανονισμός που δεσμεύει λόγω διαδοχής και την Τράπεζα Πειραιώς. Έχουμε επομένως νόμιμα προστατευόμενο συμφέρον και ενδιαφέρον να επηρεάσουμε μέσω της συμμετοχής μας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις τις κατευθύνσεις του υπό θέσπση Κανονισμού Εργασίας.

Επισημαίνουμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι το δικαίωμα παρέμβασης του άρθρου 4 παρ. 5 ν. 1876/1990 αποτελεί την αποτύπωση στο επίπεδο του κοινού δικαίου του γενικού δικαιώματος συμμετοχής που κατοχυρώνει το ίδιο το Σύνταγμα με το άρθρο 5 παρ. 1 αυτού. Τυχόν προσβολή του δικαιώματος του άρθρου 4 παρ. 5 ν. 1876/1990 θα έπληττε συγχρόνως και το συνταγματικό δικαίωμα συμμετοχής (ά. 5 παρ. 1 Σ), στο οποίο περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές δράσεις της αρμοδιότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το δικαίωμα παρέμβασης του άρθρου 4 παρ. 5 ν. 1876/1990 δεν είναι τίποτε άλλο από μια χαρακτηριστική τυποποίηση του δικαιώματος συμμετοχής των συναρμόδιων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο επίπεδο του κοινού εργατικού δικαίου σε επίπεδο κλάδου, επιχείρησης ή επαγγέλματος και ειδικότερα της συμμετοχής σε συλλογικές διαπραγματεύσεις της επιχείρησης, για τις επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Περαιτέρω, τυχόν προσβολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας θα πρόσβαλλε συγχρόνως και το δικαίωμα προσωπικότητας του Συλλόγου μας, γιατί εκδήλωση της προσωπικότητας του σωματείου μας και μάλιστα χαρακτηριστική και ουσιώδης εκδήλωση, είναι και η συμμετοχή μας σε συλλογικές διαπραγματεύσεις στο πεδίο της επιχείρησης. Επειδή δε το δικαίωμα συμμετοχής και συνδικαλιστικών δράσεων (με τη 3 μεσολάβηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων) αποτελεί συγχρόνως και ατομικό δικαίωμα των μελών των οργανώσεων, τυχόν προσβολή του θα αποτελούσε και μονομερή βλαπτική μεταβολή των (συνδικαλιστικών) όρων εργασίας των μελών μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με τη ρητή επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων μας σε σχέση με το κύρος των τρεχουσών διαπραγματεύσεων, τη μέλλουσα να συναφθεί επιχειρησιακή ΣΣΕ και την τυχόν προσβολή των δικαιωμάτων μας εκ μέρους σας

σας δηλώνουμε ότι με την παρούσα ασκούμε το δικαίωμα παρέμβασης στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τράπεζας και του ΣΕΤΠ για τη σύναψη επιχειρησιακής ΣΣΕ με αντικείμενο την «αναμόρφωση και επικαιροποίηση του υφιστάμενου Κανονισμού Εργασίας (Οργανισμός Προσωπικού) στην Τράπεζα Πειραιώς».

ΖΗΤΑΜΕ από την πλευρά που έχει ασκήσει το δικαίωμα για διαπραγμάτευση και επικουρικά και από τα δύο μέρη (Τράπεζα και ΣΕΤΠ), τα οποία έχουν αυτοτελή υποχρέωση από τον νόμο, να μας καλούν στο εξής εγκαίρως με κάθε νόμιμο τρόπο σε όλες τις συναντήσεις, τυπικές ή άτυπες, με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για την υπό σύναψη επιχειρησιακή ΣΣΕ, αναφέροντας στις προσκλήσεις τους την ακριβή ημεροχρονολογία, την ώρα και τον τόπο της συνάντησης.

ΖΗΤΑΜΕ ακόμη να μας χορηγήσετε αντίγραφα των μέχρι σήμερα ανταλλαγέντων μεταξύ σας εγγράφων με τις προτάσεις και αντιπροτάσεις σας και τη σχετική τεκμηρίωσή τους καθώς και αντίγραφα των πρακτικών των μεταξύ σας διαπραγματεύσεων.

ΖΗΤΑΜΕ με βάση το άρθρο 4 παρ. 4 ν. 1876/1990 από την εργοδοτική πλευρά «πλήρη και ακριβή πληροφόρηση καθώς και την παροχή όλων των στοιχείων που είναι αναγκαία για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων των υπό συζήτηση θεμάτων και αναφέρονται

στην οικονομική κατάσταση, την οικονομική πολιτική και την πολιτική προσωπικού της επιχείρησης»

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας

 

Γ.Γουγούλης Μ.Τσιμρόγλου

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Newsletter