Loading...
Νο 36 -  «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ»ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Νο 36 - «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ»ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αριθμ.Πρωτοκ.: 8179

Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2023


«ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ»
ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Συνάδελφοι,

από την περασμένη Πέμπτη στη Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες την «πρωταθλήτρια» Τράπεζα στον συγκεκριμένο τομέα, είναι σε εξέλιξη μία ακόμη από τις άπειρες προσπάθειες της Διοίκησης να "πείσει" τους συναδέλφους μας να εγκαταλείψουν μέσω του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου, την εργασία τους.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε πλέον όλοι μας αρκετά μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τα προβλήματα που προκύπτουν όταν ανακοινώνεται ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης και παρά τις πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες ή ακόμη και τις αναγκαιότητες που βιώνει ο κάθε εργαζόμενος, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας διαφεύγει το πραγματικό γεγονός των εν λόγω αποχωρήσεων οι οποίες δεν αποτελούν τίποτε λιγότερο από συγκαλυμμένες απολύσεις με τη χρήση μάλιστα πολλαπλών πιέσεων από την πλευρά της Διοίκησης.

Πιέσεις που ούτως ή άλλως υφίστανται οι συνάδελφοι εδώ και χρόνια από την πολιτική της εργοδοσίας, πιέσεις που προσπαθούν να εδραιώσουν το φόβο της επόμενης ημέρας με το μέχρι τώρα συνεχές κλείσιμο καταστημάτων και την απόσχιση υπηρεσιών, πιέσεις που απογοητεύουν και στοχοποιούν τους εργαζόμενους με τις δηλώσεις και τις πρακτικές που ακολουθεί μεγάλο μέρος του υπηρεσιακού μηχανισμού που επιχειρεί να τους πείσει ότι η ζωή τους στην Τράπεζα έχει τελειώσει.

Με το τρόπο αυτό επιδιώκεται σήμερα από πλευράς της Διοίκησης και με πρόσχημα έναν λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό (που κανείς δε ξέρει από που θα αρχίσει, πως και πότε θα τελειώσει και αν θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις παρουσιαζόμενες προσδοκίες), η διαρκής απογοήτευση και η ανυπαρξία αναγνώρισης να βρει εσπευσμένα διέξοδο στο νέο πρόγραμμα εθελούσιας που παρουσιάζεται ως ''από μηχανής Θεός'' που θα δώσει τη λύση. Ας αναρωτηθούμε όμως, λύση για πόσο χρονικό διάστημα και για ποιους;

Συνάδελφοι,

η θέση του Συλλόγου μας διαχρονικά και σ΄αυτή αναφερόμαστε και στη σημερινή συγκυρία, είναι ότι κανένα απολύτως ουσιαστικό πρόβλημά μας δεν μπορεί να λύσει οποιαδήποτε εθελούσια. Σε μια αγορά κυριολεκτικά διαλυμένη από τις πρόσφατες μνημονιακές και όχι μόνο πολιτικές, οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι συνθήκες εργασίας δεν είναι καλύτερες ακόμη και από αυτές τις δύσκολες που βιώνουμε στη Τράπεζα.

Αυτό που πάντα πρέπει να συνυπολογίζουμε και έχει σημασία για την όποια απόφαση ληφθεί, είναι η αυστηρά προσωπική εκτίμηση που πρέπει να κάνει ο καθένας μας σχετικά με τις δυνατότητες επιβίωσής του μετά την οριστική αποχώρηση από την εργασία του. Ο συνυπολογισμός όλων των δεδομένων και η εξασφάλιση της επιβίωσης της οικογένειάς μας για τα επόμενα χρόνια μέχρι τουλάχιστον να φτάσουμε σε ηλικία και δυνατότητα συνταξιοδότησης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μη προκύψουν μείζονα προβλήματα στην πορεία.

Ας μη ξεχνάμε ακόμη ότι, ειδικότερα για μας που προερχόμαστε από την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, για τρίτη φορά σε πρόγραμμα εθελούσιας και αναφορικά με την επιλογή της μακροχρόνιας άδειας (Subbatical), δεν έχει ληφθεί μέριμνα διασφάλισης για την καταβολή της αποζημίωσης αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το άρθρο 26 του Εσωτερικού Κανονισμού της τέως Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης. Η συνεχιζόμενη αυτή διαχείριση και στοχοποίησή μας, την οποία επανειλημμένα έχουμε επισημάνει στη Διοίκηση, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη και ηθικά ανεπίτρεπτη τη στιγμή μάλιστα που αποτελούμε τους ΜΌΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ που δεν έχουν προεισπράξει το εφάπαξ τους όπως έχει συμβεί με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους στους οποίους κατεβλήθη, χωρίς μάλιστα να έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Συνάδελφοι,

σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, επισημαίνοντας για μια πολλοστή φορά την υπαρκτή αναγκαιότητα από όλους τους εργαζόμενους και τους Συλλόγους στο χώρο μας, μιας συνεχούς προσπάθειας και αγώνα ώστε να σταματήσουμε να ζούμε μέσα σ΄αυτή τη ζοφερή καθημερινότητα και να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε προς όφελος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου, δηλώσαμε την επιθυμία και εκφράσαμε την προτροπή μας για ενότητα στη δράση, για οργάνωση της αντίστασης και της συνεργασίας.

Όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί από τη σχετική ανακοίνωση, την Παρασκευή 13/10/2023, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των πέντε Συλλόγων (ΣΕΥΤΠΕ, ΣΕΤΑΠ, ΣΥΓΤΕ, ΕΝΩΤΙΚΟΣ, ΕΤΒΑ) προκειμένου να απαντήσουμε συλλογικά στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της Διοίκησης, ενώ από την πλευρά της η Ο.Τ.Ο.Ε. έχει συγκαλέσει για αύριο Πέμπτη κοινή συνεδρίαση όλων των Συλλόγων με θέμα τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η απαίτηση για σταμάτημα των μεθοδεύσεων και της βλαπτικής μεταβολής που υφίστανται οι εργαζόμενοι και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, δε μπορεί παρά να είναι ένα αίτημα καθολικό και απολύτως οριζόμενο από σχετικές συμφωνίες και νόμους.

Αυτός είναι ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας και οφείλουμε να σταθούμε όλοι στο πλευρό όλων. Εξάλλου δε μας επιτρέπεται να τρέφουμε και δεν έχουμε καμία αυταπάτη. Αν αφήσουμε να περάσει σήμερα η στοχοποίηση κάποιων άλλων, αύριο θα είναι η δική μας η σειρά...

Επικοινωνούμε πάντα με το Σύλλογο πριν προχωρήσουμε
σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος    Ο Γ.Γραμματέας

Γ.Γουγούλης      Μ.Τσιμρόγλου

 

 

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Newsletter